top of page
  • Forfatterens bildeTore Geir Nilsen

De 10 viktigste inflammatoriske matvarene du bør unngå

Oppdatert: 13. apr. 2023

Skrevet av Dr. Thomas Ball

Det er en epidemi av inflammatoriske sykdommer som rammer millioner av mennesker hver dag, og mange eksperter peker på kronisk betennelse som årsak til enkelte kreftformer og revmatoid artritt. Personlig har jeg nylig slitt med kronisk hevelse i mitt to ganger skadde og kirurgisk reparerte høyre kne. Som et alternativ til å ta (NSAIDs) - ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler - som kan være svært skadelige for kroppen, har jeg begynt på en antiinflammatorisk diett, som jeg er glad for å si har fungert veldig bra. Jeg ønsket å dele noe av forskningen jeg fant på hvilke inflammatoriske matvarer du bør unngå og hvilke antiinflammatoriske matvarer du bør legge til kostholdet ditt. World Cancer Research Fund anslår at rundt åtte millioner mennesker dør av kreft hvert år. I følge statistikk fra Verdens helseorganisasjon døde rundt 12,9 millioner mennesker over hele verden av en eller annen form for hjerte- og karsykdom i 2004. Kreft og hjertesykdom, den dødelige manifestasjonen av kronisk betennelse, forventes fortsatt å være de viktigste dødsårsakene i utviklede land i mange år framover. Studie etter studie viser at risikoen for kreft og hjertesykdom kan endres av våre livsstilsvalg som inkluderer maten vi velger å spise hver dag. For hver bit vi tar, øker eller reduserer vi inflammatoriske forbindelser i kroppen. For å flytte balansen til din favør, bortsett fra å inkludere mer naturlig anti-inflammatorisk mat i kostholdet ditt, er det også like viktig å unngå eller kutte ned på matvarer som er kjent for å fremme betennelse.


Her ser vi på de ti beste matvarene som satte scenen for inflammatoriske sykdommer:

1). SUKKER- Betennelsesmiddel: Overdreven sukkerinntak har vært knyttet til tannråte, økt risiko for fedme, metabolsk syndrom, diabetes type 2 og kronisk betennelse! Unngå : Drikker som brus av alle slag og fruktdrikker. Unngå godteri, bakverk, desserter og søte snacks. Visste du at det er 39 gram sukker i en boks med Cola! Les etiketter og se etter sukker forkledd med disse navnene: maissirup, fruktose, dekstrose, gylden sirup, sukrose og maltose. Erstatning: Naturlige søtningsmidler som Stevia, honning eller blackstrap melasse bruk sparsomt. OK å spise naturlig sukker som finnes i frisk frukt som også gir vitaminer, antioksidanter og fiber.

2) VANLIGE MATOLJER Inflammatorisk middel: Vanlige vegetabilske matoljer som brukes i mange hjem og restauranter har svært høye omega-6-fettsyrer og veldig lavt omega-3-fett. En diett som består av et svært ubalansert forhold mellom omega-6 og omega-3 fremmer betennelse og avler betennelsessykdommer som hjertesykdom og kreft. Unngå : Flerumettede oljer: bomullsfrø, druefrø, saflor, mais og solsikkeoljer - pass på at disse brukes ofte i de fleste bearbeidede matvarer. Erstatning: Macadamia-olje, eller extra virgin olivenolje.

3). TRANSFETT: Pro-inflammatorisk middel: Transfettsyrer er beryktet for sin doble effekt: de øker nivåene av "dårlig" kolesterol, mens de senker nivåene av det "gode" kolesterolet. Men det er ikke alt de kan gjøre. De har også vist seg å fremme betennelse, fedme og resistens mot insulin, og legger grunnlaget for at degenerative sykdommer kan finne sted. Unngå: Hurtigmat; frityrstekt mat; kommersielt bakevarer, alt laget med delvis hydrogenert olje, eller vegetabilsk matfett. Kommersielt tilberedt peanøttsmør er et godt eksempel på matvarer som tilsetter delvis hydrogenert olje. Erstatning : Naturlig peanøttsmør og mat uten transfett.

4). MEIERIPRODUKTER: Inflammatorisk middel: Melk er et vanlig allergen som kan utløse inflammatoriske reaksjoner som IBS, hudutslett, elveblest, akne og pustevansker. Så mye som 60 % av verdens befolkning kan ikke lett fordøye melk. Unngå: Melk og meieriprodukter som smør og ost. Mange kaker, kjeks, fløtesauser og frokostblandinger inneholder melkeingredienser. Erstatning : Kokosmelk eller mandelmelk. Kefir, eller usøtet yoghurt for de som ikke er allergiske mot melk.

5). FEEDKRAFT- REVET KJØTT Pro-inflammatorisk middel: Kommersielt produsert kjøtt mates med korn som soyabønner og mais, en diett som er høy i inflammatoriske omega-6-fettsyrer, men lav i anti-inflammatorisk omega-3-fett. På grunn av det lille og trange levemiljøet får disse dyrene også overflødig fett og ender opp med høyt mettet fett. Enda verre, for å få dem til å vokse raskere og forhindre at de blir syke, blir de også injisert med hormoner og matet med antibiotika. Unngå : Det meste, om ikke alt, storfekjøtt, svinekjøtt og fjærfe kan du finne i supermarkedene og restaurantene som kommer fra fôranlegg. Erstatning: Økologiske frittgående dyr som får et naturlig kosthold som gress i stedet for korn og hormoner inneholder mer omega-3-fett. De har mer plass til å bevege seg fritt, de er også slankere og inneholder mindre mettet fett.

6. RØDT KJØTT OG PROSESSERT KJØTT Pro-inflammatorisk middel: Forskere ved University of California San Diego School of Medicine fant at rødt kjøtt inneholder et molekyl som mennesker ikke naturlig produserer kalt Neu5Gc . Etter inntak av denne forbindelsen utvikler kroppen anti-Neu5Gc-antistoffer – en immunrespons som kan utløse kronisk inflammatorisk respons. Denne lavgradige, ulmende betennelsen som ikke vil forsvinne har vært knyttet til kreft og hjertesykdom. Koblingen mellom forbruk av bearbeidet kjøtt og kreft er enda sterkere. I 2007-rapporten fra World Cancer Research Fund og American Institute for Cancer Research har bearbeidet kjøtt blitt angitt som en overbevisende årsak til kreft i tykktarmen og endetarmen, og muligens også i spiserøret og lungene. Bearbeidet kjøtt omfatter animalske produkter som er røkt, speket, saltet eller kjemisk konservert. Finner dem i: Vanlig rødt kjøtt er biff, lam og svin, mens bearbeidet kjøtt inkluderer skinke, pølse og salami. Betennelsesdempende erstatning: Du trenger ikke å unngå rødt kjøtt helt, selv om det samme ikke kan sies om bearbeidet kjøtt. Ingen mengde bearbeidet kjøtt er trygt. Bytt ut mesteparten av det røde kjøttet med økologiske grønnsaker, fjærfe og fisk, og overdra rødt kjøtt til en ukentlig godbit. Når du spiser rødt kjøtt, husk å velge magre kjøttstykker og helst det fra gressmatede dyr. For å redusere dannelsen av varmegenererte matforurensninger, er det også tilrådelig å ikke oversteke kjøttet og bruke fuktig varmekoking som stuing og koking oftere enn høytemperatur-tørrvarmemetoder som grilling og steking.

7. ALKOHOL Pro-inflammatorisk middel: Regelmessig høyt inntak av alkohol har vært kjent for å forårsake irritasjon og betennelse i spiserøret, strupehodet (stemmeboksen) og leveren. Over tid fremmer den kroniske betennelsen tumorvekst og gir opphav til kreft på steder med gjentatt irritasjon. Finn dem i: Øl, cider, brennevin, likør og vin. Betennelsesdempende erstatning: Et forfriskende og tørsteslukkende glass med rent, filtrert vann, er bedre? Hva med en kopp anti-aldring og anti-inflammatorisk japansk grønn te? Hvis du synes ideen om å bytte etanol mot vann eller te er usannsynlig, begrens forbruket til ikke mer enn én drink om dagen.

8. RAFFINERT KORN Pro-inflammatorisk middel: Mye av kornene vi spiser i dag er raffinert. De er blottet for fiber og vitamin B sammenlignet med upolerte og uraffinerte korn som fortsatt har kli, kimen og aleuronlaget intakt. Dette gjør raffinert korn like godt som raffinert sukker, til praktisk talt tomme kalorier. Og som raffinert sukker, har raffinerte korn en høyere glykemisk indeks enn ubearbeidede korn, og når de konsumeres konsekvent, kan det fremskynde utbruddet av degenerative sykdommer som kreft, koronarsykdom og diabetes. Finner dem i: Produkter laget av raffinert korn er nesten overalt. De vanlige er: hvit ris, hvitt mel, hvitt brød, nudler, pasta, kjeks og bakverk. For å gjøre ting verre, gjennomgår mange produkter med raffinert korn videre prosessering for å forbedre smaken og utseendet, og er ofte lastet med overflødig sukker, salt, kunstige smaker og/eller delvis hydrogenert olje i prosessen. Et godt eksempel er frokostblandinger som inneholder betydelige mengder tilsatt sukker og smakstilsetninger. Betennelsesdempende erstatning: Gå for minimalt bearbeidet korn hvis du ikke er glutenintolerant eller allergisk mot korn. Hvis du er en ivrig brød- eller konditormaker, invester i en kornmølle for å produsere ditt eget mel. Det vil være mye ferskere enn det bedervede kornet som finnes i butikkene. Når du kjøper frokostblandinger eller andre produkter laget av korn, ikke ta ordene på emballasjen for gitt. Bare fordi det står fullkorn på boksen, betyr det ikke at kornene inni er 100 % intakte. Problemet skyldes mangel på en internasjonalt akseptert definisjon av ordet "fullkorn". Når du er i tvil, hvis den ikke ser i nærheten av sin naturlige tilstand, ikke kjøp den.

9. KUNSTIGE MAT TILSATSER Pro-inflammatorisk middel: Noen kunstige mattilsetningsstoffer som aspartam og mononatriumglutamat (MSG) utløser angivelig inflammatoriske reaksjoner, spesielt hos personer som allerede lider av inflammatoriske tilstander som revmatoid artritt. Finn dem i: Kun pakket mat inneholder kunstige tilsetningsstoffer. Hvis du trenger å kjøpe dem, les etikettene nøye og vei dine risikoer. Hvis du bestiller kinesisk take-away, sørg for at du har muligheten til å ikke be om MSG. Ellers, se andre steder. Betennelsesdempende erstatning: Foruten å begrense forbruket av bearbeidet mat, bruk betennelsesdempende urter, krydder eller naturlige søtningsmidler for å tilføre smak til rettene dine i stedet for å stole på mattilsetningsstoffer.

10. EVENTUELL MAT SOM DU KAN VÆRE FØLSOMT FOR Pro-inflammatorisk middel: Mange mennesker er følsomme for visse matvarer, men er helt uvitende om det. I motsetning til matallergier der symptomene vanligvis rammer raskt og plutselig, kan det ta lengre tid før symptomer forårsaket av matintoleranse manifesterer seg. Følgelig, når symptomer på matintoleranse vises, blir de ofte opplevd som vanlige mindre plager som tretthet og hodepine. Men gjentatt, langvarig eksponering for mat som irriterer kan forårsake betennelse og føre til kronisk sykdom. Finner dem i: Vanlige matallergener er gluten, melk, nøtter, egg og nattskyggegrønnsaker. I motsetning til vanlig tro, er det mulig å utvikle en allergi mot maten du spiser ofte. Betennelsesdempende erstatning: Hvis du mistenker at en bestemt matvare kan være ansvarlig for din matintolerante respons, prøv å unngå det helt i ca. to uker og overvåk reaksjonen din. På slutten av abstinensperioden, introduser maten tilbake i kostholdet ditt. Hvis du faktisk er uforenlig med det, bør du lett kunne merke forskjellen i hvordan du føler deg. Prøv å unngå maten som er oppført her i denne bloggen i to uker og se hvordan du personlig føler deg. Det har vært veldig nyttig for meg. Følg med på neste måneds blogg hvor jeg lister opp noen av de beste anti-inflammatoriske matvarene du kan og bør legge til kostholdet ditt.


Kommentar fra Tore: Enda bedre er å ta en bioresonans test og behandle det som viser allergi eller matintoleranse.


Naturterapeut Tore Geir Nilsen

106 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page