top of page
  • Forfatterens bildeTore Geir Nilsen

Hvordan har jeg fått sopp og parasitter?

Jeg har mange pasienter som er plaget av patogener som bakterier, parasitter, sopp o.l. og mange spørr, hvordan har jeg fått det. Det er mye å si om det, men en artikkel jeg leste i Dagbladet denne uken synes jeg er viktig å lese.


Frukt og bær i butikken ser gjerne helt friske ut, men de kan i verste fall gjøre deg syk dersom du ikke skyller de godt nok.


Frukt, bær og grønnsaker bør alltid vaskes grundig før du spiser de, og det er det flere gode grunner til. I butikken ser de som regel rene og pene ut, men dette kan være langt fra realiteten.


- Både på frukt og bær og grønnsaker kan det være mikroorganismer som kan være gjøre deg syk. For å unngå å bli syk, bør du alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem. Det er en enkel måte å beskytte seg på, sier seniorrådgiver fra Turid Michelle Berglund i Mattilsynet .


Dersom du ikke vasker frukt og bær godt nok kan følgende skje:

- Det kan gå bra, eller man kan bli syk og få diarè og oppkast. Bakteriene på overflaten kan komme fra jord, urent vanningsvann eller overføres til maten under høstingsprosessen, på grunn av dårlig håndhygiene. I verste fall kan vi mennesker bli svært syke og trenge legebehandling, forklarer Berglund i Mattilsynet.Parasitter finnes på ulike bær, blant annet blåbær, bringebær og jordbær, forklarer professor Lucy Robertson, Parasittologisk laboratorium ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet


Man kan som tidligere nevnt bli syk av bakterier og parasitter på frukt og bær. Derfor bør man være nøye når bærene vaskes. Forskjell på bærene er

også noe man bør tenke over.


Bringebær er mye vanskeligere å vaske på grunn av bærets fasong og utseende, mens blåbær har en glattere overflate og er dermed enklere å vaske, forklarer Robertson.

9 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page