top of page
  • Forfatterens bildeTore Geir Nilsen

Intermitterende (periodisk) faste for sunt vekttap.

Denne artikkelen handler om faste som kan hjelpe oss til vektnedgang og få bedre helse. Det er flere metoder for å få ønsket effekt. Jeg bruker å kombinere lavkarbo med 16:8 faste. Du spiser i 8 timer (spisevindu) og faster i 16 timer. Den passer meg bra. Du kan også velge 5:2 eller fasteimiterende diett. Jeg går også turer hver dag fra 10.000 til 15.000 skritt. Dette for å ha et bra blodsukker.


Lær hvordan intermitterende faste fungerer og hvordan det kan bli en del av din sunne livsstil.  Det kan hjelpe deg å gå ned i vekt og forbedre din metabolske helse - så lenge du vet hvordan du gjør det trygt.


Intermitterende faste er en metode som innebærer vekslende perioder med faste og spising, og den har blitt mer og mer populær de siste årene.  Ikke bare var det det «trendyste» vekttapsøket i 2019, metoden fikk også mye oppmerksomhet via en oversiktsartikkel i The New England Journal of Medicine.


Intermitterende faste betyr rett og slett at kroppen får muligheten til å forbrenne det overflødige fettet du har på kroppen.

Det er viktig å huske at dette er normalt og at mennesker har utviklet seg til å kunne faste uten negative konsekvenser for helsen. 


Kroppsfett er bare lagret energi fra maten du spiser.  Hvis du ikke spiser, vil kroppen rett og slett "spise" sitt eget fett for energi.


Livet handler om balanse.  Bra og dårlig.  Yin og Yang.  Det samme gjelder for å spise eller faste.  Faste er fravær av å spise.  Hvis du ikke spiser, faster du.


Slik fungerer det:

Når vi spiser, tar vi inn mer energi enn vi kan kvitte oss med for øyeblikket.  Noe av denne energien må lagres for senere bruk.  Insulin er nøkkelhormonet i lagring av energi fra mat.

Insulinnivået stiger når vi spiser og hjelper oss med å lagre overflødig energi på to forskjellige måter.  Karbohydrater brytes ned til individuelle glukoseenheter (sukker) som kan kobles sammen til lange kjeder for å danne glykogen som deretter lagres i leveren og i musklene.


Det er imidlertid begrenset med lagringsplass for karbohydrater og så snart den blir full, begynner leveren å omdanne overflødig glukose til fett.  Denne prosessen kalles de-novo lipogenesis (forkortet DNL og betyr bokstavelig talt «nydannelse av fett»).

Noe av dette nydannede fettet lagres i leveren, men det meste sendes ut til andre fettdepoter i kroppen.  Selv om dette er en mer komplisert prosess, er det ingen grense for hvor mye fett som kan lages.


Det er altså to komplementære energilagringssystemer i kroppen vår.  Den ene er lett tilgjengelig, men med begrenset lagringsplass (glykogen).  Den andre er vanskeligere tilgjengelig, men har ubegrenset lagringsplass (fettvevet i kroppen).

Prosessen går i den andre retningen når du ikke spiser (faster).  Insulinnivået synker og det signaliserer kroppen til å forbrenne lagret energi fordi det ikke kommer mer energi fra karbohydrater.  Blodsukkerfall og mange vev i kroppen må nå ta glukose fra butikkene for å få energi.


Glykogen er den lettest tilgjengelige energikilden.  Det brytes ned til glukosemolekyler for å gi cellene energi.  Det er nok energi fra glykogen til å drive kroppen i opptil 36 timer.  Kroppen begynner da å forbrenne fett.


Kroppen kan dermed ha to tilstander – matinntak (høyt insulin) og faste (lavt insulin).  Enten lagrer vi energi eller så forbrenner vi den.  Det er det ene eller det andre.  Dersom inntak, forbruk og faste er balansert, holder vi en stabil vekt.


Hvis vi begynner å spise i det øyeblikket vi står opp av sengen og ikke stopper før vi legger oss, bruker vi nesten all vår tid i spisemodus.  Over tid kan dette bety at vi går opp i vekt da vi ikke gir kroppen noe tid til å forbrenne energien.


For å finne balansen eller gå ned i vekt må vi kanskje øke tiden vi forbrenner energi (faste).  Det er hva periodisk faste betyr.

Poenget er at faste gjør at kroppen kan bruke den lagrede energien.  Det som er viktig å forstå er at det ikke er noe galt med det.  Det er slik kroppene våre fungerer.  Det er også slik hunder, katter, løver og bjørner fungerer.  Og mann.


Spiser du hver tredje time, noe som ofte anbefales, vil kroppen rett og slett bruke energien som kommer inn, noe som gjør det vanskelig å forbrenne fett og du risikerer å lagre det i stedet.  Kroppen din vil spare energi til tøffere tider.


Når dette skjer, har du ingen balanse.  Du savner å faste.


Bli medlem av FB gruppen Lavkarbo og Ketose

49 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page