Hodekål, nykål, svartkål, kinakål, grønnkål, nykål, spisskål, rosenkål, brokkolini, brokkoli, blomkål, og romanesco er alle varianter av kål. Alle kålsortene fortjener en plass på tallerkenen. I kålplantene finnes det helsefremmende svovelholdige forbindelser som kalles glukosinolater som kan ha en positiv effekt på immunforsvaret.
Felles for alle kålsortene er at de er svært gode kilder til fiber og vitamin C. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle.
Fiberrike matvarer ser ut til å kunne bidra til å beskytte mot tarmkreft. I tillegg gir fiber fra kålplantene en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat, og kan på den måten bidra positivt i kaloriregnskapet.
Ukjent vitaminkilde
Det er nok ikke så mange som tenker på kål som en kilde til Vitamin C. Faktisk er det mer vitamin C i hodekål enn appelsin! Vitamin C bidrar til å styrke immunforsvaret og øker opptaket av vegetabilsk jern. Alle nevnte kålsorter bortsett fra kinakål kan også regnes som gode kilder til folat. Folat er et B-vitamin som er viktig for en rekke prosesser i
kroppen og er blant annet nødvendig for at vi skal ha et fungerende immunforsvar og for normal dannelse av blodceller.
Inneholder blodtrykksenkende mineral
Nykål, hodekål, blomkål, rosenkål, grønnkål og brokkoli regnes som gode kilder til kalium. Inntak av kalium fra grønnsaker, frukt og bær knyttes til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer på grunn av mineralets blodtrykkssenkende effekt.
Den mest næringsrike kålen
All kål er sunt og godt og passer til hvert sitt bruk, men skal man peke ut en kålsort med det høyeste og mest mangfoldige innholdet av næringsstoffer er det grønnkålen som stikker av med seieren. I tillegg til fiber, kalium, vitamin C og folat, er grønnkålen også en god kilde til betakaroten, vitamin E, kopper, kalsium og vitamin B6.
Inkluder kål i kostholdet
Anbefalingen er 5 om dagen og du må gjerne la forskjellige varianter av kål være en av dem. Det finnes utallige oppskrifter og måter å inkludere kål i kostholdet på. For å bevare mest mulig av næringsstoffene i kålen bør du unngå å koke den lenge i mye vann.
Kilde: frukt.no
Vil du ha råd om sunt kosthold og energimedisin ta kontakt www.bioresonans.info
Comments