top of page
  • Forfatterens bildeTore Geir Nilsen

Middelhavs kosthold

Det er mange meninger om kosthold. Personlig tror jeg at mennesker er forskjellig og det som passer for en passer kanskje ikke for en annen. Personlig bruker jeg lavkarbo og faster 16:8, det funker for meg, men jeg har også brukt 42 timer faste, men ikke hele tiden. Det som står i denne artikkelen har mye bra, men noe kolliderer litt med LCHF. Så ikke alt passer meg.


Nå mener forskere bak en studie publisert i tidsskriftet BMJ Gut, at dette middelhavskostholdet også er bra for tarmen hos eldre mennesker.


Middelhavskosten består av mye frukt og grønnsaker, fullkornsbrød og korn, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk. Det er lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt i dette kostholdet og alkoholforbruket er moderat.

Middelhavskosten er dermed rik på blant annet enumettet fett, (olivenolje og nøtter), omega 3 fettsyrer (sjømat, spesielt fet fisk), kalium (fullkorn frokostblandinger, frukt, grønnsaker og nøtter) og fiber (fullkorn, grønnsaker, frukt, bønner, erter).


Middelhavskosthold er kjent for å være hjertevennlig mat som forlenger livet. Men hva karakteriserer kostholdet fra landene rundt Middelhavet?


Mennesker som bor i områdene rundt Middelhavet, har tradisjonelt et kosthold som består av:

  • Mye frukt og grønnsaker, fullkornsbrød og korn, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk.

  • Lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt.

  • Et moderat alkoholforbruk.Middelhavskosthold kan være gunstig for både forebygging og behandling av diabetes type 2.


Middelhavsmat er rik på grønnsaker, frukt, nøtter, korn (hovedsakelig uraffinert) og belgfrukter (som bønner og linser). Det innebærer bruk av olivenolje i stedet for smør og annet meierifett. Middelhavskosthold består av et kosthold med mer fisk enn kjøtt og fjærkre, og moderate mengder alkohol.


Dette er mat som kan forbedre blodsukkerkontrollen, og er derfor gunstig for mennesker med diabetes type 2.


Flere studier har vist at de som følger middelhavsdietten har lavere fastende glukosenivåer enn de som ikke har dette kostholdet.


Kostholdsretningslinjene for de med diabetes type 2 er derfor nokså lik innholdet i middelhavskosthold.


Ta kontakt om du vil ha en prat om dette og kosthold www.bioresonans.info

46 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page