top of page
  • Forfatterens bildeTore Geir Nilsen

Ta vare på dine viktige mikrober…

Ta vare på dine viktige mikrober…

En viktig nøkkel for bedre helse og velvære ligger i vår hjelpsomme og uvurderlige hær av mikrober. Feil kosthold og overforbruk av antibiotika kan påvirke kroppens mikrobiota betydelig.


Vårt kanskje viktigste våpen i kampen mot sykdommer er mikrobiota. Mikrobiota er samlingen av alle mikroorganismer, som bakterier, virus og sopp, som lever på indre og ytre overflater på kroppen.

Betydningen av mikrobene som lever i kroppen vår er omfangsrik og avgjørende for balansert immunforsvar og hormonbalanse.


Forskning antyder at mikrobesammensetningen påvirker alt fra tarmfunksjon til personlighet. Både antall og mangfold er avgjørende. Med tanke på at det finnes ti mikroorganismer for hver eneste celle i kroppen vår, gir vi mikrobene lite oppmerksomhet. Et steg mot bedre innsikt i god helse, vil være å anerkjenne nytteverdien av samarbeidet mellom mikrobene og kroppen

Ubalanser kan føre til sykdom


Kroppen vår er et habitat for milliarder av mikroorganismer som er viktige for vår daglige drift. Ved å tilrettelegge for mangfold av mikrober i kroppen vår, mener jeg vi vil bli bedre beskyttet mot sykdommer relatert til mikrobiell ubalanse, også kalt dysbiose. Med en jevn flyt av ny forskning, blir listen av sykdommer relatert til dysbiose lengre og lengre.


Flere studier viser at det økologiske mangfoldet i tarmen lider som et resultat av forandringer i livsstil. Disse forandringene inkluderer:

  • mindre variert kosthold

  • mer ferdigmat

  • bruk av konserveringsmidler og tilsettingsstoffer

  • økt medisinbruk

  • mindre fysisk aktivitet

Som resultat av disse faktorene, dør mange av mikrobene ut, og mangfoldet reduseres. Studier har vist at bare ved å fore mus med to av tilsetningsstoffene som vi bruker i produksjon av ferdigmat, ble mangfoldet i tarmfloraen gradvis lavere. Etter 4. generasjon mus, var reduksjonen i tarmfloraen på hele 50 prosent!


Det er urovekkende å se at også kommende generasjoner påvirkes i negativ retning av vår livsstil. Blir mikrobeartene våre tapt, eller om det er mulig å gjenopprette dem? Fremdeles vet vi ikke nok om funksjonen til alle mikrobene og samarbeidet med kroppen.
11 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page