top of page
  • Forfatterens bildeTore Geir Nilsen

Frossen skulder - Periarthritis humeroscapularis

Periarthritis humeroscapularis er ofte kjent som smertefullt skuldersyndrom eller frossen skulder. Syndromet skjer vanligvis med en bør, men det har vært tilfeller der begge skuldrene har syndromet eller alternativt syndrom. Utbruddet oppstår i en alder av rundt 50 år, men det er også tilfeller som skjer med personer mellom 30 og 40 år. Utbruddet kan oppstå hos arbeidere som arbeider eller personer som arbeider med hjernen. Mangelen på effektiv behandling vil gjøre skulderleddet klebende, noe som resulterer i begrensede leddaktiviteter og danner den såkalte "frossen skulder", som kan påvirke liv og arbeid alvorlig. Periarthritis humeroscapularis kan være delvis lesjon, men det er generelt anerkjent som relatert til svakt blod og sirkulasjon og mangel på vitalitet.  • Svak blod og sirkulasjon

Lever- og nyrefunksjonen begynner å avta ved 50-årsalderen; mangel på blod og sirkulasjon vil hindre senen fra å motta fulle næringsstoffer og kan føre til sykdommer med spent sene, noe som gjør det vanskelig å strekke seg.

  • Kulde og fuktighet

Å bo på et fuktig sted hvor det blåser og regner, eller føler seg kald på skulderen når du sover, kan trekke og beholde kulde i blod, muskler og sener. Senen vil bli stram, smertefull og vanskelig å strekke hvis den er kald.

  • Traumer og belastninger

Skulderleddet er det store leddet med størst aktivitetsområde og spesielt leddkapselen løsner. Kraften til perifere muskler, sener og leddbånd rundt skulderen er mest sannsynlig å opprettholde stabiliteten til skulderleddene. Degenerasjon er mer sannsynlig å oppstå når man blir eldre. På den annen side vil hyppigere aktiviteter skje med skulderleddene i dagliglivet og fødselen, det perifere bløtvevet er utsatt for trekking og friksjon fra alle områder. Følgelig kan kronisk tretthet oppstå som fører til at leddbånd, sener, leddkapsler og annet bløtvev tettes, svulmer opp, eksuderer og tykner, som til slutt vil bli klebende. Leddbåndsbetennelsen eller forkalkningen rundt skulderleddet vil forårsake alvorlig funksjonshemming i skulderleddets aktiviteter. Vær i tillegg oppmerksom på å unngå plutselige og sterke bevegelser under aktiviteter etter å ha nådd middelalderen. Vær oppmerksom på kald og varm livsstil og utvikler vaner med skadeforebygging for alle aktiviteter, inkludert dytting, trekking, dra, plukking og andre. Unngå å bruke overdreven kraft.

53 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page