top of page
  • Forfatterens bildeTore Geir Nilsen

Hva er histamin?

Endel mennesker har problem med histamin. Histamin finnes i en del mat men det produseres også av egne celler ved behov. Histamin har en del funksjoner i kroppen og så brytes det ned. Blir det for mye histamin, så kan det skape en hel del helseplager. Gjelder dette deg. Kan det være at du har en del plager og ikke vet at det er et histaminproblem?


Jeg tilbyr histamintest og kan behandle det med bioresonans, se www.bioresonans.info


Histamin kjenner de fleste til i forbindelse med allergi og legemidler med anti-histaminer.


Histamin er involvert i allergireaksjoner og ansvarlig for både rødme, hevelse og kløe. Histamin er også et signalstoff som regulerer funksjoner i tarmen, og det påvirker nervebaner. De aller fleste kjenner på kroppen hva som skjer når histamin frigjøres i vevet. Blir du stukket av et insekt, slik som for eksempel en mygg, observerer du både kløe, hevelse og rødhet omkring insektstikket. Immuncellene lager ikke histamin for å plage deg med allergi. Histamin er nemlig et viktig verktøy for kroppen.

Histamin sørger for å gjøre små blodårer (kapillærer) rundt stikkstedet mer lekk, slik at immunceller og proteiner kan komme seg frem til «åstedet» så de får gjøre en jobb med å nedkjempe mikrober eller fremmedstoff.


En overproduksjon av histamin kan skyldes forstyrret tarmbakterieflora, med alt for mange histaminproduserende bakterietyper og for få bakterier som har i oppdrag å bryte histaminet ned.


Overproduksjon kan også skyldes mastcelle-aktiverings-syndrom nevnt over (MCAS). Hyperaktive mastceller på et vis, uten at man helt forstår hvorfor. Du finner mastceller i hele kroppen, men de er spesielt rikelig representert i tarmslimhinnen. Der skal de frisette histamin når det er nødvendig å åpne kapillærene så immunsoldater kan slippe frem til åsteder der fremmede inntrengere forsøker å bane seg veg.


Vansker med å bryte ned histaminet kan skyldes at tarmbakteriene, som har i oppdrag å bryte ned histamin, er svekket. Det kan skyldes at enzymsaksene som skal klippe opp å bryte ned histaminet ikke fungerer godt nok eller at du har for få slike sakser (histamin N-methyltransferase eller diamine oxidase, DAO)


Symptomer ved histaminintoleranse

Helseplagene du kan kjenne på varierer i både type og intensitet, men er til forveksling lik allergi. Derfor er det også grunn til å tro at plagene gjerne settes på «allergikontoen» slik at histaminintoleransen ikke blir diagnostisert.


Plagene er knyttet til de ulike oppgavene histaminet har i kroppen. For mye histamin i huden kan gi rødme, utslett, kløe og hevelse. Øynene renner, de klør og nesen veksler mellom å være rennende eller tett. For mye histamin i tarmveggen kan gi alt fra irritasjon og kløe i halsen, til kvalme, oppkast og diare. Mange sliter med sure oppstøt og halsbrann. I blodåresystemet kan histaminopphopning gi lavt blodtrykk, høy puls og besvimelser, i luftveiene irritasjonshoste, kløe og tungpust ,mens påvirkning av nervebaner og hjernen kan gi uro, irritabilitet og hodepine. Noen kan også rammes av mangel på energi og utmattelse.


Kilde Berit Nordstrand


Vil du teste om du har problem med Histamin ta kontakt www.bioresonans.info

8 visninger0 kommentarer

コメント


bottom of page